Gorenje: Rast prihoda manji od očekivanja analitičara

Bez autora
Aug 30 2011

Grupa Gorenje je u prvoj polovici ove godine ostvarila neto dobit od 6,4 milijuna eura, što je za 45 posto više u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Ako se iz rezultata izuzme poslovanje lani preuzete skandinavske kompanije Asko, koja je poslovala s gubitkom, neto dobit Grupe iznosila bi 12,4 milijuna eura. Prihodi od prodaje u prvih šest mjeseci u usporedbi s istim lanjskim razdobljem povećani su za 22 posto, na 744,6 milijuna eura. No, rezultat je podbacio u odnosu na očekivanja analitičara. Objavljeni prihodi Gorenja za drugo tromjesečje su za 17,3 posto veći nego u istom razdoblju prethodne godine. Ako izuzmemo učinak preuzimanja Aska, prihodi su veći 5,5 posto. To je slabije od naših očekivanja. Dobit je u skladu s našim očekivanjima. EBITDA marža je također pala, što je posljedica preuzimanja Aska i pada u divizija izvan programa uređaji za dom. Prije svih, negativno posluje program unutarnje opreme, kojem su prihodi pali.

Gorenje: Rast prihoda manji od očekivanja analitičaraGrupa Gorenje je u prvoj polovici ove godine ostvarila neto dobit od 6,4 milijuna eura, što je za 45 posto više u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.

Ako se iz rezultata izuzme poslovanje lani preuzete skandinavske kompanije Asko, koja je poslovala s gubitkom, neto dobit Grupe iznosila bi 12,4 milijuna eura.

Prihodi od prodaje u prvih šest mjeseci u usporedbi s istim lanjskim razdobljem povećani su za 22 posto, na 744,6 milijuna eura, objavila je kompanije iz Velenja u ponedjeljak preko webstranica Ljubljanske burze. No, rezultat je podbacio u odnosu na očekivanja analitičara.

"Objavljeni prihodi Gorenja za drugo tromjesečje su za 17,3 posto veći nego u istom razdoblju prethodne godine. Ako izuzmemo učinak preuzimanja Aska, prihodi su veći 5,5 posto. To je slabije od naših očekivanja. Dobit je u skladu s našim očekivanjima. EBITDA marža je također pala, što je posljedica preuzimanja Aska i pada u divizija izvan programa uređaji za dom. Prije svih, negativno posluje program unutarnje opreme, kojem su prihodi pali. Broj zaposlenih bez Aska je smanjen, što je dobro, a u budućnosti izazov predstavlja moguće novo usporavanje gospodarskih aktivnosti", komentirao je za slovenski list Finance poslovanje Gorenja u drugom tromjesečju ove godine Sašo Stanovnik, analitičar Alte Investa.

U predhodnoj analizi Alta Invest je preporučio kupnju dionica Gorenja, a nova je analiza u izradi.

Rast dobiti posljedica je oko šest milijuna eura dodatnih financijskih prihoda koji su većinom posljedica likvidacije tvrtke Gorenej Tiki u Sloveniji. Isključi li se taj jednokratni prihod, Gorenje u drugom tromjesečju nije ostvarilo značajniju dobit. Pri tome treba upozoriti da će u trećem tromjesčju dobit Gorenja porasti zahvaljujući prodaji energetske djelatnosti.

Predsjednik uprave Gorenja Franjo Bobinac ostvarene polugodišnje rezultate ocijenio je solidnima. Nakon šoka zbog rasta cijena sirovina u prvoj polovici godine situacija se polako smiruje, iako na prodajnim i nabavnim tržištima i dalje ostaje nepredvidiva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik